Julkorv

Serverar: 24 portioner

Trevligt pyssel om man är två i köket.

Ingredienser

  • 1,5-1,7 l mjölk
  • 1 kg potatis
  • 1 kg nöt (högrev, märgpipa, benfritt)
  • 1 kg fläsk (bog, benfritt)
  • 1 kg späck
  • 2-4 msk salt
  • 5 tsk stött kryddpeppar
  • 3 tsk stött vitpeppar
  • 16 g (1 burk) timjan
  • 10 m krokig fjälster (spolas o läggs i blöt över natten)
  • Till ingnidning
  • 4 msk salt
  • 2 msk socker
  • 4 tsk salpeter
  • Instruktioner

    koka mjölken o låt svalna skala potatis o koka i 10 min (ska ej vara genomkokt) Putsa kött o fläsk, ta bort hinnor o senor Kör köttsorterna 3 ggr genom köttkvarnen på mellanskivan Putsa späck o kör genom köttkvarnen Kör den kokta avsvalnade potatisen genom köttkvarnen kör ut det sista från kvarnen m j a ett fuktat smörpapper Blanda kött, fläsk, späck, potatis, kryddor i en stor bunke, späd med mjölken lite i sänder. Blanda smeten väl utan att fettet rinner ut. Korvsmeten ska vara ganska lös, då blir korven godast. Trä upp fjälstret på korvhornet o stoppa korvarna ganska löst. Blir det för fast spricker korven lätt. Spola av korvarna o gnid in den med salt-sockerblandningen. Låt korven vila övertäckt o kallt en natt innan den fryses in. Kokning: Korven pickas lätt med nål o läggs i kallt vatten utan salt som får sjuda upp, skumma o lägg i lagerblad o 5 vitpeppar + 5 kryddpepparkorn. Låt sjuda i 20 min. Klart att äta.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben