Kaffekaka

Krämig god kaffekaka med en svag smak av mint. En perfekt avslutning på en god julmiddag! 12 bitar.

Ingredienser

  • 1 dl starkt kaffe
  • 150 g mörk blockchoklad
  • 100 g mintblockchoklad
  • 250 g smör eller margarin
  • 2 dl socker
  • 4 ägg
  • Ev några droppar romessens
  • Kolakräm
  • 50 g smör eller margarin
  • 2 msk ljus sirap
  • 3/4 msk kakao
  • 5 droppar pepparmintsolja
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk grädde
  • Garnering
  • Rostade mandelspån
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar botten.
    2. Smält chokladen över varmt vattenbad. Häll över kaffet.
    3. Tillsätt socker omväxlande med matfett i små mängder så att det smälter. Rör om emellan. Tillsätt också eventuella romessens.
    4. Vispa upp äggen lätt och tillsätt. Rör om Häll smeten i formen och grädda i ca 40 minuter i nedre delen av ugnen.
    5. Ta kakan ur formen och låt svalna.
    6. Gör kolakrämen: Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Värm på svag värme. Vispa under tiden tills massan är tjockflytnde.
    7. Bre ut över kakan. Strö över mandelspånen.
    8. Om du vill ha mer mintsmak på kakan kan du tillsätta lite pepparmintsolja.
    9. Om du inte vill ha någon mintsmak alls kan du byta ut mintchokladen mot mörk blockchoklad.

    Liknande recept

    4.7
    1 h 45 min
    6-8
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben