Kaffekaka med choklad- och nötfyllning

Serverar: 10 portioner

Ännu ett omtyckt recept från en gammal Allers.

Ingredienser

  • 100 g smör eller margarin
  • 2 2/3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 1/4 tsk bakpulver
  • Ev 1/2-1 krm salt
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl mjölk
  • 4 äggvitor
  • Fyllning
  • 50 g riven blockchoklad
  • 2-3 msk hackade hasselnötskärnor
  • Glasyr
  • 50 g blockchoklad
  • Knappt 1 dl strösocker
  • 1/2 dl vatten
  • 2 äggulor
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 50 g hackade hasselnötskärnor
  • Instruktioner

    1. Rör matfett och socker vitt och poröst. Blanda mjöl, ev salt, vaniljsocker och bakpulver och blanda ner detta omväxlande med den kalla mjölken. Vispa vitorna hårt och vänd försiktigt ner dem.
    2. Häll hälften av smeten i botten på en välsmord och bröad form. Strö på riven blockchoklad och nöthack. Häll på resten av smeten.
    3. Grädda i 200º i 40-50 minuter på nedersta falsen.
    4. Blanda vatten, socker och den sönderbrutna blockchokladen i en kastrull och låt blandningen värmas upp på svag värme tills chokladen har smält.
    5. Tag kastrullen från värmen och vispa i gulorna. Rör krämen kall innan det mjuka smöret och vaniljsockret rörs ner.
    6. Bred krämen över den kalla kakan och strö på packade nötter.
    7. Förvara kakan svalt.

    Liknande recept

    4.7
    1 h 45 min
    6-8
    3

    Kommentarer (3)

    dickdurevall 13 december 2008

    var är kaffet?

    dickdurevall 13 december 2008

    var är kaffet?

    piraya70 14 november 2011

    Den här är min absoluta favorit, den är sååå smarrig. Kanske just för att den inte har Kaffe i sig. =)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben