Kalkonfilé i gott sällskap

Serverar: 4 portioner

En riktig festmiddag! Värmande och mättande med lyxigt mycket örter.

Ingredienser

  • Ca 900 g kalkonfilé
  • 1 dl hackad persilja och timjan
  • 1 kvist rosmarin
  • 4 skivor bacon
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar
  • 200 g brysselkål
  • 3 morötter
  • 1 palsternacka
  • 1 stjälk selleri
  • Ca 10 små röda steklökar
  • Rapsolja till stekning
  • Några kvistar timjan
  • Sås
  • ½ dl torrt vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl kraftig kalvbuljong
  • Tillbehör
  • Potatis, t ex ugnsbakade potatishalvor
  • Vinbärsgelé
  • Instruktioner

    1. Skär ett snitt i sidan på filén och fyll den med örterna. Vik ihop filén, lägg rosmarinkvisten ovanpå och vira runt baconskivorna. Fäst med tandpetare eller bind ihop med ett bomullsgarn. Salta och peppra.
    2. Sätt ugnen på 175 grader.
    3. Stek filén tills den får fin färg runt om i en stekpanna. Efterstek i ugnen ca 50 minuter. Innertemperaturen ska vara 68 grader.
    4. Ta av de yttersta bladen på brysselkålen och låt koka nästan mjuka i lättsaltat vatten, ca 10 minuter. Ansa även resten av grönsakerna, samt löken. Skär i mindre bitar och stek mjuka i olja. Krydda grönsakerna med salt och peppar. Lägg i brysselkål och timjan mot slutet av stekningen och låt steka med i någon minut.
    5. Koka ur stekpannan som filén legat i med vitt vin, grädde och kalvbuljong. Koka tills såsen tjocknar något. Smaka av med salt och peppar.
    6. Servera kalkonfilén med grönsaker, sås, potatis och vinbärsgelé.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben