Kalkonstek med citronpotatis

Serverar: 4 portioner

Kalkonkött är både magert och lättlagat. Denna läckra kalkonstek är inspirerad av medelhavsköket och ger den vanliga söndagssteken stark konkurrens.

Ingredienser

  • 10 potatisar, mjölig sort
  • 4 bananschalottenlökar
  • 3 stora vitlöksklyftor
  • 10 gröna paprikafyllda oliver
  • 1½ citron
  • 1 msk färska rosmarinblad
  • 1 msk grovt salt
  • 1-2 krm grovmald svartpeppar
  • 2 ½ dl vitt vin
  • 4 msk matlagningsgrädde
  • 1 kalkonlår med lårfilé och ben, ca 900 g
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Borsta potatisen ordentligt under rinnande kallt vatten och skär den i klyftor. Skala schalottenlöken och skär i fjärdedelar. Skär fjärdedelarna i bitar ca ½ cm stora. Skala vitlöksklyftorna och skiva dem tunt.
    2. Skiva oliverna. Skala 1 citron med kniv så att även den vita hinnan följer med. Halvera den skalade citronen och skär halvorna i tunna skivor. Pressa den sista citronhalvan.
    3. Blanda potatis, schalottenlök, vitlök, oliver, citronskivor, rosmarin, salt och svartpeppar i en stor skål. Lägg blandningen i en stor ugnsfast form eller braspanna. Häll över vitt vin och citronsaft och fyll på med vatten så att potatisen knappt täcks. Droppa över grädden.
    4. Sätt ugnen på 200 grader. Ta bort skinnet från kalkonen. Salta och peppra och lägg kalkonen ovanpå potatisen. Stek i ugnen 90 minuter. Ös kalkonen var 15:e minut med vinskyn. Om löken eller potatisen blir brun på ovansidan vid slutet av tillagningen, rör försiktigt om i formen.
    5. Ta ut kalkonen ur ugnen och skär den i skivor längs benet. Lägg upp på förvärmda tallrikar tillsammans med potatisen. Servera.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben