Kall skaldjurspaj med räkor, krabba och röd kaviar

Serverar: 8 portioner

Pajer är utmärkt bjudmat. Passar att servera på en buffé. Det är även en perfekt bjudrätt när man har ont om tid.

Ingredienser

  • Frasig pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g margarin eller smör
  • 2 msk vatten
  • Fyllning
  • 1 kg räkor med skal
  • 1 burk krabba, ca 200 g
  • 2 burkar röd storkornskaviar, à 60 g
  • ½ dl finhackad gräslök
  • ½ dl finhackad dill
  • 1 krm italiensk salladskrydda
  • 1 krm svartpeppar
  • ½ dl lättmajonnäs
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • Garnering
  • Citron
  • Dillkvistar
  • Räkor
  • Instruktioner

    1. Blanda samman mjöl, matfett och vatten i en matberedare eller för hand till en smidig deg. Låt den ligga en liten stund i kylskåpet.
    2. Kavla ut degen till en fyrkantig platta, ca 24x24 cm. Vik den i 3 delar. Vrid degen ¼ varv. Vik den på nytt i 3 delar. Upprepa utkavling och vikning ytterligare 2 gånger. Låt degen vila i kylskåpet ca 30 minuter.
    3. Kavla ut degen till en rektangulär platta och lägg den i en form 20x28 cm med löstagbar botten. Degen ska täcka bottnen och kanterna. Lägg en remsa av ugnsfolie ovanpå kanterna, så sjunker de inte ner under gräddningen.
    4. Grädda pajskalet på galler i nedre delen av ugnen i 200º, ca 10 minuter. I varmluftsugn, 175º, 12-15 minuter. Ta försiktigt bort folieremsan. Grädda ytterligare 15 minuter. Låt pajskalet kallna innan det lossas från formen.
    5. Skala räkorna. Häll av spadet på krabban, ta bort ev broskbitar.
    6. Blanda samman ingredienserna till fyllningen strax innan den ska läggas i det kalla pajskalet.
    7. Garnera pajen med citron, några oskalade räkor och fräscha dillkvistar.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    antiktant1 18 december 2009

    detta är en supergod paj!!!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben