Kalljästa och grova apelsinrutor

Serverar: 16 portioner

Nygräddat bröd med smak av apelsin. Jättegott att servera med en skiva ost och apelsinmarmelad på toppen!

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 5 dl kylskåpskall mjölk
  • 2 msk honung
  • 1 ½ tsk salt
  • Rivet skal av ½ apelsin
  • 1 dl kruskakli
  • 1 ½ dl rågmjöl
  • Ca 9 dl vetemjöl
  • Garnering
  • Vallmofrön
  • Instruktioner

    1. På kvällen:
    2. Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölk och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt honung, salt, apelsinskal, kruskakli och rågmjöl. Blanda väl. Rör ner vetemjölet, lite i taget och knåda ihop allt till en smidig deg. Sätt plastfolie över degbunken och låt degen jäsa i kylen över natten.
    3. På morgonen:
    4. Häll ut degen på en plåt, ca 30x40 cm med bakplåtspapper. Tryck ut den till en rektangel, ca 3 cm tjock med mjölade händer. Skär degen i ett rutmönster med en vass kniv. Pensla brödet med vatten och strö över vallmofrön. Låt brödet jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
    5. Sätt ugnen på 230 grader.
    6. Grädda brödet mitt i ugnen i 15-20 minuter. Låt det svalna på plåten. Bryt brödet i bitar före servering.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben