Kalvfilé med morotspuré, dillolja, rostad blomkål och dillchips

Serverar: 4 portioner

Saftig kalvfilé, syrlig dillolja, len morotspuré, och dillchips som ger en läcker crunch till rätten. Vill du inte ha chips går det bra att byta ut mot rå morot. En riktigt festlig rätt i vårens tecken!

Ingredienser

  • Dillolja
  • 1 dl olivolja
  • ½ dl hackad dill
  • 1 msk pressad citron
  • ½ krm salt
  • Morotspuré
  • 4 morötter, 500g
  • 2 potatisar
  • 50 g smör
  • 1 dl av kokvattnet
  • ½ tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • Rostad blomkål och lök
  • ½ blomkålshuvud, 200g
  • 10 pärllökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • Kalvfilé
  • 600 g kalvfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 2 msk smör
  • Garnering
  • Dillchips, valfritt märke
  • Dillvippor
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Dillolja: Mixa alla ingredienser till dilloljan slätt med mixerstav. Sila genom finmaskig sil.
    3. Morotspuré: Skala och koka potatis och morot mjuka i saltat vatten. Pressa grönsakerna genom en potatispress. Vispa sedan i smör och eventuellt vatten från kokningen till ett mos. Salta och peppra.
    4. Rostad blomkål: Skär blomkålen i små buketter. Skala pärllöken. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form. Krossa vitlöksklyftorna och lägg i formen. Häll över olja, salta och peppra. Rosta grönsakerna högt upp i ugnen ca 15 minuter, tills de fått fin färg och är mjuka.
    5. Kalvfilé: Putsa bort eventuella senor på köttet. Bryn det i smör och olja runt om, salta och peppra. Stek färdigt mitt i ugnen i ca 10 minuter tills innertemperaturen är 54 grader. Låt köttet vila ca 10 minuter innan du skär det i ca 2 cm tjocka skivor.
    6. Lägg en klick puré i botten på tallrikarna. Lägg på blomkål, lök och kalvfilé. Garnera med chips och dill. Ringla över dillolja.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben