De italienska köksmästarna är världsberömda för sitt kalvkött och det mjöliga köttet ligger till grund för många festmåltider. Här förhöjs smaken med parmesanost i paneringen och portvin i såsen.
Ingredienser
8 skivor kalvfilé, ca 500 g
1 ägg
5 msk riven ost, t ex parmesan eller herrgård
1 tsk salt
2-3 msk smör eller margarin
1 dl buljong av grönsakstärning
1 dl portvin, rött eller vitt
Salt
Vitpeppar
1 krm paprikapulver
Instruktioner
Lägg köttskivorna på en skärbräda och banka ut dem med knuten hand så att de blir tunna och jämna.
Vispa upp ägget i en djup tallrik, tillsätt ost och salt och låt blandningen stå 10 minuter.
Vänd köttskivorna i ostsmeten. Bryn matfettet till svagt brun färg i en stor stekpanna. Lägg i köttet och stek till vacker guldbrun färg på båda sidor, ca 5 minuter totalt. Lägg upp köttet på ett ugnsfast fat och håll det varmt i ugnen. Täck inte över köttet, då förlorar paneringen sin frasighet.
Häll buljong och portvin i stekpannan, vispa ur pannan och smaksätt med salt, nymald peppar och paprikapulver. Smaka av, sila skyn och häll upp den i en såsskål.
Servera med kokt, pressad potatis, små ärter och morötter eller spenat.