Kalvfilé med ost och portvinssky

Serverar: 4 portioner

De italienska köksmästarna är världsberömda för sitt kalvkött och det mjöliga köttet ligger till grund för många festmåltider. Här förhöjs smaken med parmesanost i paneringen och portvin i såsen.

Ingredienser

  • 8 skivor kalvfilé, ca 500 g
  • 1 ägg
  • 5 msk riven ost, t ex parmesan eller herrgård
  • 1 tsk salt
  • 2-3 msk smör eller margarin
  • 1 dl buljong av grönsakstärning
  • 1 dl portvin, rött eller vitt
  • Salt
  • Vitpeppar
  • 1 krm paprikapulver
  • Instruktioner

    1. Lägg köttskivorna på en skärbräda och banka ut dem med knuten hand så att de blir tunna och jämna.
    2. Vispa upp ägget i en djup tallrik, tillsätt ost och salt och låt blandningen stå 10 minuter.
    3. Vänd köttskivorna i ostsmeten. Bryn matfettet till svagt brun färg i en stor stekpanna. Lägg i köttet och stek till vacker guldbrun färg på båda sidor, ca 5 minuter totalt. Lägg upp köttet på ett ugnsfast fat och håll det varmt i ugnen. Täck inte över köttet, då förlorar paneringen sin frasighet.
    4. Häll buljong och portvin i stekpannan, vispa ur pannan och smaksätt med salt, nymald peppar och paprikapulver. Smaka av, sila skyn och häll upp den i en såsskål.
    5. Servera med kokt, pressad potatis, små ärter och morötter eller spenat.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben