Kalvstek i lergryta

En enkel och god rätt som i stort sätt lagar sig själv!

Ingredienser

  • 1200 g kalvstek
  • 2-3 lökar
  • 3 morötter
  • 1 purjolök
  • 2 vitlöksklyftor
  • Salt
  • Peppar
  • 1 msk smör
  • 3 dl vatten
  • 1 kalvbuljongtärning
  • 2 msk tomatpuré
  • 2-3 dl rödvin
  • 1 lagerblad
  • 3 dl grädde, valfri fetthalt
  • Instruktioner

    1. Lägg lergrytan i vatten minst 30 minuter. Vattnet ska täcka både gryta och lock. Skölj, skala och dela grönsakerna i bitar. Salta och peppra steken och stek på den runt om så den får en jämnt brun stekyta. Lägg köttet i lergrytan och lägg grönsakerna runt om.
    2. Häll vattnet i stekpannan och koka upp. Vispa samtidigt så du får med smaken från köttsaften och smörsmaken. Sänk värmen. Lägg i buljongtärningen, tomatpuré, rödvin och ev lagerbladet och rör ihop till en sky.
    3. Häll skyn över köttet och grönsakerna.
    4. Sätt en köttermometer i steken. Lägg på locket på lergrytan och ställ den på nedersta falsen i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader. Innertemperaturen på köttet skall bli ca 70 grader, vilket tar ca 1,5 timmar.
    5. Ta upp steken, linda in i folie och låt svalna lite.
    6. Sila under tiden av grönsakerna. Häll skyn i en liten kastrull. Tillsätt 3 dl grädde, valfri fetthalt. Värm på såsen.
    7. Ta grönsakerna (morötterna, purjon och löken) och lägg i en skål. Lägg på en rejäl smörklick om du tycker om smörsmaken.
    8. Då köttet svalnat något skärs det i tunna skivor.
    9. Serveras med potatis och/eller enbart en grönsallad. En klick vinbärsgelé och syltlök är gott till.

    Liknande recept

    5
    2 h 15 min
    4-5
    8

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben