Kanel- och lingonpaj med lingonmaräng

Serverar: 8-10 portioner

Detta är en härligt, förförisk sensomrig paj.

Ingredienser

  • 150 g kallt smör
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ dl florsocker
  • 1 äggula
  • Kompott
  • 250 g lingon
  • 1 dl socker
  • 1 kanelstång
  • 2 gelatinblad
  • Lingonmaräng
  • 1 1/4 dl socker
  • 1 ½ msk socker
  • 2 äggvitor
  • 100 g frysta lingon
  • Salt
  • Tillbehör
  • Vaniljglass eller vispad grädde
  • Instruktioner

    1. Arbeta snabbt ihop smör, mjöl, florsocker och 1 krm salt. Tillsätt äggula. Knåda till en deg, plasta in och låt vila i kylskåp ca 25 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Tryck ut degen i en pajform ca 28 cm i diameter. Nagga med en gaffel och grädda i ugnen ca 12 minuter eller tills pajen börjar få färg. Låt svalna.
    3. Koka upp lingon, socker och kanelstång, låt koka ca 3 minuter. Ta av från värmen, ta upp kanelstången. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter, lyft upp dem och rör ner dem i den varma kompotten. Låt svalna.
    4. Koka upp ½ dl vatten och 1 1/4 dl socker i en kastrull, koka på svag värme till 122 grader ca 7 minuter. Använd digitaltermometer. Vispa äggvitorna med 1 ½ msk socker till en fast skum, vispa ner den heta sockerlagen i skummet. Fortsätt vispa tills marängen har svalnat. Gaffelmosa lingonen, vänd ner i marängen.
    5. Fyll pajskalet med lingonkompott, spritsa eller bred marängsmeten ovanpå, forma gärna snyggt med gaffel. Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 10 minuter eller tills marängen har fått fin färg.
    6. Låt pajen svalna något och servera med vaniljglass eller vispad grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben