Kanelbullar

Serverar: 40 portioner

Om jag bara fick välja en fika att fika i resten av mitt liv, så skulle det bli kanelbulle!!

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 150 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 dl socker
  • 1 ½ tsk stött kardemumma
  • Ca: 14-15 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 150 g rumsvarmt smör eller margarin
  • 3/4 dl socker
  • 1 msk mald kanel
  • Garnering och pensling
  • Uppvispat ägg
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Ugn: 225°
    2. Smula ner jästen i en degskål. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll degspadet över jästen och rör om så att den löser sig.
    3. Tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt jäsa till dubbel storlek under duk, ca 30 minuter.
    4. Rör under tiden samman matfett, socker och kanel till fyllningen.
    5. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och knåda den smidig på nytt. Dela degen i två lika stora delar. Kavla ut varje degbit till en ca 30x45 cm stor degplatta.
    6. Bred fyllningen över halva degplattan och vik den andra halvan över. Skär degplattan i ca 2 cm breda bitar. Vrid degremsorna till lösa "knutar".
    7. Lägg bullarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa under duk ca 30 minuter.
    8. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter eller tills bullarna har fin färg och är genomgräddade. Låt kallna på galler under duk.

    Liknande recept

    Kommentarer (4)

    navelludd 28 januari 2008

    Helt underbara, otroligt flyffiga, härlig smak. Mitt nya favorit recept, bullarna slår mammas med hästlängder :D

    rutis 24 juni 2008

    Hur många kalorier inehåller en bulle? :)

    dystraior 29 juli 2008

    Jag bakade de här, men för mig krävde det lite mer fyllning än receptet och bytte ut en dl mjölk mot grädde och degen blev underbart lätt att baka då. Men annars lätta att baka och blev riktigt goda!!

    Claes5 3 december 2010

    Toppen Det bästa jag bakat Claes5

    Relaterade Artiklar

    Kanelbullar på stranden
    Jag har inga statistiska belägg men ändå en mycket stark känsla av att...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben