Kanelsnurror eller gifflar

Serverar: 18-24 portioner

Goda gifflar, mums!

Ingredienser

  • 1/2 pkt jäst á 50 g
  • 75 g smör eller margarin
  • 2,5 dl mjölk
  • 1/2 dl socker
  • 1 krm salt
  • ca 6 dl vetemjöl, 360 g
  • Fyllning
  • 100 g smör eller margarin
  • 1/2 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk malen kanel
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull, tillsätt mjölken och ljumma till 37 grader. Rör ut jästen med degspadet. Tillsätt socker, salt och nästan allt vetemjöl och arbeta till en smidig deg. Strö lite mjöl över degen och täck med en bakduk. Låt jäsa ca 30 minuter. Rör ihop ingredienserna till fyllningen. Tag upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den.
    2. Gifflar: dela degen i tre delar. Kavla ut varje del till en rund kaka ca 24 cm i diameter. Skär eller sporra ut varje del till 6 eller 8 trekanter. Lägg en klick fyllning på varje trekant. Rulla ihop dem från den breda sidan. Lägg gifflarna på plåt med bakplåtspapper.
    3. Snurror: dela degen i två delar och kavla ut varje del till en avlång platta. Bred på fyllning och rulla ihop degen. Skär varje rulle i bitar. Lägg dem på bakplåtspper eller i formar.
    4. Låt bullarna jäsa övertäckta med bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda dem mitt i ugnen 6-8 minuter. Låt dem kallna på galler under bakduk.

    Liknande recept

    4.7
    1 h 30 min
    32
    6
    5
    1 h 18 min
    30

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben