Gifflar

Serverar: 30 portioner

Tid: 1 timme 18 minuter

Man kan göra 3 stora eller 30 st små.

Ingredienser

  • Deg
  • 50 g Smör
  • 5 dl Mjölk eller vatten
  • 50 g Jäst
  • 1 tsk Salt
  • 2 tsk Socker
  • 1,3 l Vetemjöl
  • Fyllning
  • 75-100 g rumstempererat Smör
  • Pensling
  • 25-50 g Smält smör
  • eller 1 Ägg
  • Kummin
  • Sesam eller vallmöfrön
  • Instruktioner

    1. Smält smöret. Häll på vätskan. Värm alltsammans så att det blir ljummet, ca 37*. Smula ner jästen i en degbunke och lös upp den i lite av degspadet. Tillsätt resten av vätskan och salt, socker och ca 2/3 av vetemjölet. Arbeta degen seg, blank och smidig. Jäs den övertäckt med duk till dubbel storlek eller ca 30 min på dragfri ljum plats. Arbeta därefter degen lätt i bunken. Knåda in resten av mjölet på bakbordet. Forma till stora eller små gifflar.
    2. Små gifflar: Små gifflar är trevliga att servera till frukosten, men också som brytbröd till sallad och soppor. Dela degen i 4 lika stora delar. Kavla ut varje del till en rund kaka. Bred på rumsvarmt smör. Sporra sedan ut 6 eller 8 stycken trekanter och rulla ihop dem. Lägg dem med skarven nedåt på en plåt som täckts med bakplåtspapper. Böj gifflarna så att de blir halvmånformade.
    3. Stora gifflar: Dela degen i 3 jämnstora bitar. Kavla ut varje del till en triangel. En kavel med löstagbart handtag rullar lätt. Bred på rikligt med rumsvarmt smör på degen. Rulla sedan ihop degplattan . Börja upptill vid basen och rulla mot spetsen. Tänj gärna lite på degen, så att giffeln blir fast rullad. Lägg den på plåt och böj den lätt så att den får det rätta utseendet.
    4. Jäs gifflarna i ca 30 min, eller till dubbel storlek. Pensla dem sedan. Grädda de små gifflarna i 250* 8-10 minuter och de stora gifflarna i 225* 15-20 minuter.

    Liknande recept

    4.7
    1 h 30 min
    32
    6

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Pic-nic time
    Här i södra Sverige skiner solen mest varje dag just nu och det inspir...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben