Kantarellpaj med camembert

Serverar: 6 portioner

Ta vara på skogens guld och gör denna underbara paj. Servera den ljummen med en klick crème fraiche, löjrom, hackad rödlök och dill.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g smör, kylskåpskallt
  • 1-2 msk iskallt vatten
  • Fyllning
  • 1 liter kantareller, rensade
  • 1 gul lök, skalad och hackad
  • Smör till stekning
  • 175 g camembert eller brieost
  • 3 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm nymalen peppar
  • Instruktioner

    1. Häll mjöl och salt i matberedarens skål. Tillsätt det kalla smöret i små kuber. Mixa snabbt ihop till en smulig massa, eller använd fingertopparna.
    2. Tillsätt vattnet och mixa snabbt ihop till en degboll. Låt degen vila i kylen i en plastpåse cirka 1 timme, då går det lättare att kavla eller trycka ut degen i formen och den färdiga pajen blir sprödare.
    3. Kavla eller tryck ut degen i en osmord pajform, gärna med löstagbar kant, som mäter 24-26 cm i diameter. Nagga pajbotten med en gaffel. Ställ in formen 30 min i kylen eller 10 min i frysen. Då halkar degen inte lika lätt ner i formen under gräddningen.
    4. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10-12 min.
    5. Skär svampen i mindre bitar. Fräs i smör tillsammans med lökhacket tills vätskan kokat in. Låt det svalna.
    6. Fördela röran i det förgräddade pajskalet. Skär osten i centimetertjocka skivor och fördela över svampen.
    7. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och peppar. Häll äggstanningen över svampen och osten.
    8. Grädda pajen i mitten av ugnen tills fyllningen stannat och pajen har fin färg, ca 40 min.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben