En saftig dessert att äta som den är eller med en klick mörk chokladglass
Ingredienser
2,5 dl socker
5 dl vatten
0,5 citron rivet skal av
4 äpplen stora
2 msk florsocker
200 g björnbär
4 msk Calvados, eller annan fruktig spritsort
Instruktioner
Koka först en sockerlag. Blanda socker med vatten och citronskal i en kastrull och koka upp. Låt koka 5 minuter. Ställ att kallna. Häll sedan upp på flaska och ställ i kylen. Håller sig i en månad.
Tvätta och klyfta äpplena utan att ta med kärnhusen. Lägg klyftorna i en skål och vänd dem i florsockret.
Hetta upp en stekpanna och lägg i klyftorna. Vänd dem när de fått färg och stek dem tills de får färg även på andra sidan.
Mosa några av björnbären i en skål, lägg i äppelklyftorna, resten av bären och häll på ett par deciliter av sockerlagen samt calvados. Vänd runt frukt och bär i lagen.