Karelskstek á la Högfors

Serverar: 15 portioner

Tid: 3 timmar

Originalet från östra Finland som oftast äts till vardag men serveras också på julbord, består av fläskkött, nötkött och lammkött. Jag använder i stället för lammkött, viltkött av antingen rådjur, vitsvanshjort eller älg. Har man inte tillgång till nåt av dessa så går det bra att bara använda fläsk- och nötkött. Jag gör denna gryta på en vedspis, där av namnet. Självklart går det bra att låta den puttra på elspisen eller i ugnen på låg värme. Gör en storsats som kan frysas in.

Ingredienser

  • 500 g tärnat fläskkött
  • 500 g tärnat nötkött
  • 500 g tärnat viltkött
  • 100 g rotselleri
  • 200 g morot
  • 200 g kålrot
  • 200 g palsternacka
  • 100 g lök
  • Smör till stekning
  • 33 cl öl
  • Vatten
  • 2 - 4 msk salt
  • Kryddpeppar
  • Lagerblad
  • Vitlök
  • Instruktioner

    Skala och hacka rotsakerna i stora bitar. Värm en stekpanna och bryn köttet i omgångar, sätt över köttet i en stor gryta. När du steker sista omgången kött, häll över en flaska öl av valfri sort och låt alkoholen avdunsta. Sätt över i grytan. Fräs rotsakerna och sätt över dem i grytan. Häll över vatten så att köttet täcks. Krydda riktigt med salt, kryddpeppar, lagerblad och några vitlöksklyftor. Låt grytan puttra på låg värme tills köttet är mört, åtminstone 2 timmar. Späd på med mera vatten vart efter det avdunstar från grytan. Servera med kokt potatis och lingonsylt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben