Serverar: 15 portioner
Tid: 3 timmar
Originalet från östra Finland som oftast äts till vardag men serveras också på julbord, består av fläskkött, nötkött och lammkött. Jag använder i stället för lammkött, viltkött av antingen rådjur, vitsvanshjort eller älg. Har man inte tillgång till nåt av dessa så går det bra att bara använda fläsk- och nötkött. Jag gör denna gryta på en vedspis, där av namnet. Självklart går det bra att låta den puttra på elspisen eller i ugnen på låg värme. Gör en storsats som kan frysas in.
Skala och hacka rotsakerna i stora bitar. Värm en stekpanna och bryn köttet i omgångar, sätt över köttet i en stor gryta. När du steker sista omgången kött, häll över en flaska öl av valfri sort och låt alkoholen avdunsta. Sätt över i grytan. Fräs rotsakerna och sätt över dem i grytan. Häll över vatten så att köttet täcks. Krydda riktigt med salt, kryddpeppar, lagerblad och några vitlöksklyftor. Låt grytan puttra på låg värme tills köttet är mört, åtminstone 2 timmar. Späd på med mera vatten vart efter det avdunstar från grytan. Servera med kokt potatis och lingonsylt.