Karlsbadergifflar med Nutella och päron

Nutella och härligt söta konserverade päron blir supersmarrigt i de här saftiga gifflarna. Gifflar är riktigt snygga bullar. Det går nästan inte att misslyckas!

Ingredienser

  • ½ pkt jäst för söta degar, 25 g
  • 125 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 2 krm salt
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 1 dl socker
  • 4 äggulor
  • 7-8 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • Ca 2 dl Nutella (Hasselnötskräm)
  • 3 konserverade päronhalvor
  • Pensling
  • Uppvispat ägg
  • Pärlsocker
  • 50 g grovt hackade hasselnötter
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Låt degvätskan bli fingervarm, ca 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör så att jästen löser sig. Tillsätt resten av degvätskan, salt, hjorthornssalt, socker, äggulor och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
    2. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den något. Dela degen i 3 delar och kavla ut varje till en rundel som mäter ca 20 cm. Dela varje rundel i 8 tårtbitar. Lägg 1 tsk Nutella där tårtbiten är som bredast. Skär päronhalvorna i små bitar och lägg en päronbit ovanpå Nutellan. Rulla ihop till en giffel.
    3. Låt gifflarna jäsa på en bakpappersklädd plåt i 50-60 minuter. Det tar lite längre tid än vanligt beroende på att degen innehåller förhållandevis lite jäst.
    4. Sätt ugnen på 225 grader.
    5. Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker och grovt hackade hasselnötter. Grädda gifflarna i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Låt gifflarna svalna på ett galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben