Kerstins svamppaj

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 50 minuter

Hittade en massa soppar nu i augusti och så komponerade jag den här matiga pajen. Hade Karl-Johan, björksopp och smörsoppar, kanske 1 liter. Mycket delikat kvällsrätt. Kan serveras med en kopp grönt te. Men akta er för gallsoppen, som har grårosa rör, lämna den kvar i skogen under sin gran, där den gärna växer.

Ingredienser

  • Fyllning
  • 1 liter soppar
  • 1 dl purjolök
  • Lite flingsalt (annars vanligt fint salt efter smak )
  • Svartpeppar, mald
  • 2 filbunkar (Valios) eller 2pkt gräddfil á 2, 5 dl
  • 2 stora ägg
  • 1 matsked potatismjöl
  • Deg
  • 3 dl dinkelmjöl
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 5 matskedar flytande Becelmargarin
  • 1,5 dl kallt vatten
  • Instruktioner

    Rensa svampen . Avlägsna rören ( undersidan av hatten). Skär svampen i bitar och koka bort vattnet ur den i torr stekpanna. Tillsätt litet rapsolja (eller smör om du föredrar det )och rör om i stekpannan. Tillsätt den tunt skivade purjon, svartpepparn och saltet. Fräs ihop allt utan att det tar färg. Låt svalna medan du rör ihop äggen med filbunkarna(gräddfilen) och potatismjölet. Töm ner svampblandningen i stanningen. Rör snabbt ihop det.. Blanda hastigt ihop ingredienserna till degen och platta ut den tunt med mjölad hand i två oljade runda pajformar även upp på kanterna. Fyll på med svampblandningen. Grädda i 225 grader i 25-30 minuter. Pajskalen behöver ej förgräddas.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben