Kikkis köttgryta

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 2 timmar

En väninna bjöd mig på denna festrätt för en del år sedan. Tiggde om receptet och har gjort denna rätt många gånger sedan dess. Laga den helst dagen innan serveringen. Ett glas rött vin till denna rätt är pricken över iet.

Ingredienser

  • 1½ kg oxgrytbitar
  • 2 burkar hela tomater eller passerade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk skivade champinjoner
  • 1 liten burk bambuskott (125 g)
  • 3 gula lökar
  • 5-6 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 1-2 lagerblad
  • 1 liten burk syltlök (125 g)
  • 6 dl vatten
  • 3 msk kalvfond
  • 10 dl vispgrädde
  • 1 -1½ dl rött matlagningsvin
  • Salt
  • Cayennepeppar
  • Chilipulver
  • Svartpeppar
  • Basilika
  • Klippt persilja
  • Margarin till stekningen
  • Instruktioner

    1. Bryn köttet i lite margarin.
    2. Tvätta, skiva och hacka paprikan. Skiva och hacka lökarna. När köttet är brynt, så slå i resten av ingredienserna samt pressa och lägg i vitlöksklyftorna. Häll i vatten, kalvfond, matlagningsvin och vispgrädde. Koka upp och låt puttra 5-10 minuter.
    3. Krydda med salt och övriga kryddor (lite i sänder) och smaka av. Låt puttra tills köttet är mört, tar cirka 1½-2 timmar. Smaka av med mer kryddor om det skulle behövas.
    4. OBS! Laga helst denna rätt dagen innan serveringen så kryddorna får dra in ordentligt. Jag lovar det är toppengott.
    5. Servera kokt potatis eller ris och en grönsallad till. Bjud ättiksgurka och svart vinbärsgelé samt lite aioli
    6. Drick gärna ett glas rödvin till denna rätt.
    7. Smaklig spis!

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben