Kladdig chokladtårta chokladkaka

Serverar: 10-12 portioner

Baka chokladtårtan i en rund springform, ca 26 cm i diameter med löstagbar kant.

Ingredienser

  • 250 g mörk god choklad, (du kan blanda hälften mörk blockchoklad och hälften dyr fin 70% choklad)
  • 250 g smör
  • 6 ägg
  • 2,6 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • Chokladglasyr
  • 150 g smör
  • 150 g mörk choklad
  • 75 g honung
  • 10 after eight (valfritt)
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Vispa ägg och socker pösigt i en skål.
    3. Hacka chokladen och lägg med smöret i en bytta och smält på full värme i mikron eller över vattenbad. Rör ofta. Chokladen och smöret ska bara smälta ihop.
    4. Vänd ner äggblandningen i chokladen.
    5. Blanda ner vetemjölet (gärna siktat då det annars kan klumpa sig - fast det är bara att röra ut).
    6. Smörj formen med lite smör och häll i smeten. Grädda i ca 30 minuter i nedre delen av ugnen. Kom ihåg att kakan ska vara kladdig och genomgräddad.
    7. Låt kallna och ställ i kylen att stelna någon timme. Kan nu också frysas.
    8. Chokladglasyr: Innan servering av chokladtårtan så brer vi på lite god chokladglasyr. Hacka chokladen och smält ihop med smöret samt honung och ev. mintchoklad. Blanda med elvisp eller vispa till en slät chokladkräm (den stelnar lite efterhand som den svalnar).
    9. Bred över ett tjockt lager chokladkräm när den är i lagom konsistens att bre på chokladtårtan. Garnera genom att göra mönster i glasyren ex. lyft upp toppar med en slev eller gör vågmönster med en matkniv eller svängar med gaffel.
    10. Servera chokladtårtan kall med lättvispad grädde (tillsätt gärna lite vaniljsocker i grädden) eller vaniljglass.
    11. Vintips till blir ett sött vin ex. Commanderia, söt sherry, söt portvin eller madeira

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben