Kladdig chokladkaka med whiskysås

Serverar: 8-10 portioner

En härligt tät chokladkaka. Apelsinmarmelad i smeten kanske låter lite konstigt, men det blir jättegott. Låt kakan stå till sig så blir den godare.

Ingredienser

  • 250 g smör
  • 200 g mörk choklad, 70 %
  • 200 g bitter apelsinmarmelad
  • 2 1/4 dl socker
  • En nypa salt
  • 5 ägg, delas på vitor och gulor
  • Drygt 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Till såsen
  • 2 dl vispgrädde
  • 200 g brunt råsocker eller mörkt muskovadosocker
  • 50 g smör
  • 4 cl whisky
  • Instruktioner

    1. Ugn 175º.
    2. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på svag värme. Bryt chokladen i bitar och smält den under omrörning i det varma smöret. Blanda i marmeladen, sockret, saltet och äggulorna och rör till en jämn smet. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret.
    3. Vispa äggvitorna styva och vänd försiktigt ner dem i chokladsmeten. Klä botten av en 22 cm springform med bakplåtspapper.
    4. Häll i smeten och grädda kakan i cirka 30 minuter. Passa den noga mot slutet så den inte blir för torr. Låt svalna i formen.
    5. Gör såsen under tiden. Värm grädde, råsocker och smör i en tjockbottnad kastrull och låt koka ihop till en simmig sås på svag värme. Smaksätt med whiskyn på slutet.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben