Kladdig chokladkaka
Ingredienser
225 g smör
350 g mörk blockchoklad, hackad
1 dl varmt vatten
5 äggulor
5 äggvitor
3 dl socker
1,75 dl vetemjöl
Chokladglasyr
200 g mörk choklad, hackad
200 g smör
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175ºC.
- Pensla en 20 cm rund kakform med smält smör eller matolja. Smält smör och choklad i en kastrull på svag värme, tillsätt vattnet och rör till en slät smet. Ta kastrullen från värmen, låt svalna.
Vispa äggulor och socker vitt och pösigt i en stor skål. Häll ner chokladblandningen och tillsätt mjöl. Rör till en slät smet. Vispa äggvitorna i en annan skål till hårt skum. Vänd ner äggviteskummet i smeten. Häll smeten i formen, jämna till ytan.
- Grädda ca 1 timme tills en provsticka som sticks ner mitt i kakan är torr när den dras upp igen. Låt kakan stå i formen i formen ca 20 minuter innan den stjälps upp på galler för att svalna.
- Glasyr:
Smält chokladen och smöret i en kastrull på svag värme, rör till en slät smet. Låt svalna tills glasyren fått en bredbar konsistens, rör om då och då under tiden.
- Fördela en tredjedel av glasyren ovanpå kakan och ytterligare en tredjedel runt kanten. Spritsa slutligen små rosetter med resten av glasyren.
Liknande recept
Kommentarer (0)
Relaterade Artiklar
Baka smalt!
Visst kan man baka smalt också! Det finns dessutom recept som blir rik...
Öresundsfilen är här
Lagom tills det är dags för löpning, cykling, inlines och promenad på...