Klas saffransbullar

Serverar: 40 portioner

Tid: 2 timmar

Goda!

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 2½ dl kesella
  • 1 g saffran
  • 2 dl socker
  • ½ tsk salt
  • 1 msk konjak
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 50 g röd jäst
  • 1 tsk kardemumma
  • ca 16 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 100 g smör
  • 100 g mandelmassa
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Pensling
  • Ägg
  • Strösocker
  • Instruktioner

    1. Rör ut saffranet med konjaken och låt stå en stund Smula jästen i degbunken, häll på saltet.
    2. Smält smöret och häll på mjölken, värm till 37 grader. Häll en del av spadet över jästen och rör ut den, häll över resten av spadet. Häll i socker, kardemumma, saffran och konjak, kesellan och blanda.
    3. Blanda ut hjorthornssaltet med mjölet och arbeta in det i vätskan. Arbeta tills degen släpper kanterna i bunken.
    4. Jäs i cirka 45 minuter.
    5. Ta upp degen och knåda den, dela den i två bitar. Kvala ut som en vanlig bulldeg och bred ut smöret, Riv mandelmassa över och strö ut vaniljsockret.
    6. gör sedan som med vanliga bullar, rulla ihop och skär i bitar som läggs på plåt med bakplåtspapper.
    7. låt jäsa igen cirka 45 minuter och pensla sedan med ägg och strö över strösocker.
    8. Grädda i varmluftsugn på 210 grader i cirka 8-10 minuter eller på 225 grader i vanlig ugn

    Liknande recept

    4.7
    1 h 30 min
    45-50
    16

    Kommentarer (1)

    kantomen 23 december 2011

    Nu har jag ändrat burk och paket till dl och gram på kesellan och jästen

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben