Klassisk köttgryta med ostronsås

Serverar: 4 portioner

God och mustig gryta, full av nyttigheter från mört kött, läckra rotfrukter och färska örter.

Ingredienser

  • 500 g högrev
  • 1 dl ostronsås
  • 1 tsk nymald svartpeppar
  • 1 msk olivolja
  • 1 gul lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 2 färska timjankvistar
  • 2 morötter i bitar
  • 8 små potatisar med skal
  • 3½ dl köttbuljong + 3½ dl vatten
  • Instruktioner

    1. Skär köttet i tärningar, ca 3 cm stora. Lägg i köttet i en skål med ostronsås och svartpeppar och vänd så att köttbitarna täcks av såsen. Täck över med plastfolie och ställ i kylen i minst 30 minuter, gärna längre.
    2. Hetta upp en teflonstekpanna och bryn köttet i omgångar om det behövs, 8-10 minuter. Vänd köttet ofta tills det är väl brynt runtom. Lägg över i en skål och ställ åt sidan.
    3. Hetta upp oljan i en stor tjockbottnad gryta på hög värme. Fräs löken ca 3 minuter tills den börjar mjukna.
    4. Tillsätt vitlöken och timjankvistarna och fräs 2-3 minuter tills det börjar dofta.
    5. Tillsätt köttbitarna, morötter, buljong och 3½ dl vatten i grytan. Koka upp och sänk värmen. Lägg på locket och låt sjuda ca en timma. Ta av locket och sjud ytterligare 5-10 minuter tills vätskan tjocknat något. När det är ca 20 minuter kvar lägger du i potatisarna i grytan. Servera med bröd.

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben