Klassisk köttgryta med ostronsås
God och mustig gryta, full av nyttigheter från mört kött, läckra rotfrukter och färska örter.
Ingredienser
500 g högrev
1 dl ostronsås
1 tsk nymald svartpeppar
1 msk olivolja
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 färska timjankvistar
2 morötter i bitar
8 små potatisar med skal
3½ dl köttbuljong + 3½ dl vatten
Instruktioner
- Skär köttet i tärningar, ca 3 cm stora. Lägg i köttet i en skål med ostronsås och svartpeppar och vänd så att köttbitarna täcks av såsen. Täck över med plastfolie och ställ i kylen i minst 30 minuter, gärna längre.
- Hetta upp en teflonstekpanna och bryn köttet i omgångar om det behövs, 8-10 minuter. Vänd köttet ofta tills det är väl brynt runtom. Lägg över i en skål och ställ åt sidan.
- Hetta upp oljan i en stor tjockbottnad gryta på hög värme. Fräs löken ca 3 minuter tills den börjar mjukna.
- Tillsätt vitlöken och timjankvistarna och fräs 2-3 minuter tills det börjar dofta.
- Tillsätt köttbitarna, morötter, buljong och 3½ dl vatten i grytan. Koka upp och sänk värmen. Lägg på locket och låt sjuda ca en timma. Ta av locket och sjud ytterligare 5-10 minuter tills vätskan tjocknat något. När det är ca 20 minuter kvar lägger du i potatisarna i grytan. Servera med bröd.
Liknande recept
Kommentarer (0)