Klassisk plommonkaka

Serverar: 6 portioner

Tid: 45 minuter

En god och smarrig dessert.

Ingredienser

  • 1 kg plommon
  • 150 g smör
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 msk socker
  • 1 dl socker
  • 30 g flagad mandel
  • 1 ½ dl matlagninggrädde
  • ½ dl gelé, aprikos eller rönnbär
  • 1 msk florsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225º.
    2. Skär smöret i tärningar. Blanda snabbt ihop smör, vetemjöl, 1 äggula (spara vitan) och 2 msk socker till en deg.
    3. Kavla ut degen och klä en pajform med avtagbar botten.
    4. Skär plommonen i halvor och ta bort kärnorna. Skär plommonen i lite mindre klyftor.
    5. Lägg plommonen i pajskalet. Strö flagad mandel och 1 dl socker över.
    6. Vispa samman 1 ägg och den överblivna äggvitan med matlagningsgrädden.
    7. Häll detta över plommonen och grädda i 20-25 minuter. Låt svalna och lossa kakan från formens kant.
    8. Smält gelén i en kastrull och pensla över pajen. Pudra florsocker över.
    9. Servera med vaniljsås eller vispad grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben