Knäckkaka med jordgubbar

Serverar: 1 portioner

En frestande kaka till Midsommarbordet.

Ingredienser

  • 150 g sötmandel
  • 150 g smör eller margarin
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 msk grädde
  • Smör eller margarin till stekpannan
  • Fyllning
  • 3 äggulor
  • Drygt 1 dl strösocker
  • 2 msk citronsaft
  • Rivet skal av 1/2 citron
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 1/2-1 liter färska jordgubbar
  • Instruktioner

    1. Skålla och skala mandeln. Skär den i strimlor.
    2. Blanda mandel, matfett, socker, mjöl och grädde i en kastrull. Värm alltsammans till en blank och smidig massa.
    3. Grädda en tredjedel i taget i en väl smord stekpanna. Grädda vid 225° i ca 10 min för varje botten. Lossa först försiktigt vid kanterna och låt dem sedan svalna något innan de stjälps upp.
    4. Blanda äggulor, socker, citronsaft och citronskal till fyllningen i en kastrull.
    5. Sjud blandningen i vattenbad tills den blir tjock och blank. Rör hela tiden. Låt sedan krämen svalna.
    6. Vispa grädden till hårt skum och vänd försiktigt ner den.
    7. Rensa jordgubbarna. Mosa dem lätt och blanda ner dem i krämen.
    8. Lägg samman bottnarna med fyllning emellan alldeles innan serveringen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben