Kockens köttfärs- och potatisgratäng

Serverar: 6 portioner

Tid: 1 timme 15 minuter

Supergod köttfärsgratäng enkel och god

Ingredienser

  • 800 g köttfärs
  • 1-2 msk Kockens Stek- och Grillkrydda (rikligt)
  • 1 kg potatis
  • 5 dl grädde
  • 1 dl mjölk (eventuellt mera)
  • 1 gul lök
  • 2-4 vitlöksklyftor
  • 2 dl ost (riven)
  • Salt efter behag
  • Peppar efter behag
  • Instruktioner

    1. Sätt på ugnen, 225 grader. Skala och skiva potatisen ganska tunt, smörj en form med smör. Lägg i potatisen, salta och peppra, pressa i två vitlöksklyftor häll i grädden och mjölken. Vätskan ska täcka över potatisen, för såsigare konsistens tillsätt mer vätska. Hacka löken och bryn den lite i en stekpanna innan du tillsätter köttfärsen och steker vidare. Pressa i resterande två klyftor vitlök. Krydda rikligt med Kockens Stek- och Grillkrydda. Blanda köttfärsen och potatisen i formen tillsätt därefter vätskan, sätt in i ugnen i 225 grader i 40 minuter. Ta ut gratängen och sätt på den rivna osten, stoppa tillbaka i ca 10 minuter tills gratängen har fått en gyllene färg och potatisen är mjuk. Ta ut gratängen och sätt på folie och låt gratängen vila i ett par minuter innan den är klar att ätas.
    2. Serveras sedan tillsammans med en god sallad.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    bkb520408 6 december 2012

    Blandar du köttfärsen ner i potatisen, eller lågger som ett lag ovanpå?

    miwe65 6 december 2012

    Jag blandar potatis och köttfärsröran

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben