Receptet kommer från Stefan Torstenssons kokbok, "med smak av öl".
Ingredienser
3½ dl krieköl
2 dl socker
1 bit kanelstång
½ vaniljstång
4 hårda päron
Tillbehör
Vaniljglass
Rivet apelsinskal
Instruktioner
- Koka upp öl, socker och kanel i en kastrull. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ner kärnorna i vätskan.lägg också ner stången/skalet. Koka upp.
- Skala, dela och kärna ur päronen. Lägg ner dem att koka mjuka i lagen. Kyl snabbt med päronen kvar i lagen. Låt stå kallt i minst ett dygn.
- Ta upp päronen. koka ihop 2 dl av lagen till halva volymen, c:a 1 dl.
- Skär päronhalvorna tvärs över på längden och tryck till dem så att de blir som solfjädrar.
- Servering:
Lägg upp de skivade päronhalvorna och häll över den simmiga lagen. Placera en kula vaniljglass bredvid. Strö över strimlor av blancherat apelsinskal.
- Kommentar:
Päronen vinner på att stå och dra några dagar i lagen. De blir då både rödare i färgen och kryddigare i smaken. Päronen kan också serveras ljumma.
Liknande recept
Kommentarer (0)