Väldigt god paj som görs på äggstanning. Självklart kan man ha annat än köttfärs i den. Jag har även smakat den med räkor. Har bjudit på den vid två middagar till glutenätare, och den fick höga betyg!
Ingredienser
Äggstanning
4 ägg
1 dl grädde
2 nypor havssalt
Köttfärsen
Ca 400 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 påse tacokrydda
1 msk tomatpuré
1 dl grädde
½ tsk sambal oelek (kan skippas)
Ca 1 krm malen svartpeppar
Garnering
2 dl riven ost
1 dl crème freiche
20-25 st brysselkålshuvuden
Instruktioner
- Vispa ihop äggstanningen med elvisp.
Häll i smord ugnsform.
- Grädda i ugnen på 225 grader i ca 10 min.
Ta ut och låt den "sätta sig". Stäng inte av ugnen.
- Skala brysselkålen och koka i vatten (jag brukar ha en nypa havssalt i vattnet), i ca 10 min. Ställ åt sidan.
- Stek köttfärsen i lite smör. Häll i tacokryddan, svartpepparn, tomatpurén och ev lite sambal oelek (jag sätter ungefär 1 tsk, men jag gillar starkt). Stek in kryddorna några minuter.
- Häll i grädden och den pressade vitlöken. Blanda.
Häll köttfärsen på äggstanningen i formen.
- Grovriv osten och blanda ut det med crème freichen. Bred ut den ovanpå köttfärsen (går lättare om köttfärsen fått stå ett tag).
- Tryck dit brysselkålen. Grädda i ugnen i ca 10 min eller tills osten smält, på 225 grader.
Ett väldigt gott tillbehör är faktiskt rödbetssallad!
Nästa gång ska jag prova min väninnas tips om att ha grovrivna rödbetor ovanpå köttfärsen och sen ostblandningen och sist brysselkålen! Är gott att ha något bröd till, kanske receptet på glutenfria ciabatta?
- Ha en trevlig middag!
Liknande recept
Kommentarer (1)
Perfekt LCHF-rätt! Jag sparar den direkt!