Köttfärspaj med svamp

Serverar: 4 portioner

God matpaj som kan bli en favorit hos både vuxna och barn.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 100 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten
  • Fyllning
  • 300 g köttfärs
  • 1 purjolök
  • 200 g svamp, t ex kantareller
  • ½ squash
  • 2 morötter
  • 1 msk smör
  • Ca 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ½ msk färsk timjan eller ½ tsk torkad
  • 2 dl créme fraiche
  • ½ dl riven ost
  • Tillbehör
  • Tomater
  • Instruktioner

    1. Ugn 225 grader.
    2. Finfördela smöret i mjölet, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
    3. Kavla ut degen och klä en pajform, eller tryck ut degen. Nagga botten med en gaffel. Sätt folieremsor om degens och formens kant så degen inte glider ner vid gräddningen. Låt pajdegen vila en stund innan gräddning. Förgrädda pajdegen ca 15 minuter.
    4. Skölj och finstrimla purjolöken.Skölj färsk svamp, låt konserverad rinna av.Grovriv squash och morötter.
    5. Bryn köttfärsen i smöret i en stekpanna på medelstark värme. Rör den grynig. Tillsätt purjolök och svamp och låt dem brynas med färsen. Blanda till sist ner squash och morötter. Smaksätt med salt och kryddor. Rör ner créme fraiche och låt blandningen få ett hastigt uppkok.
    6. Tag bort folieremsorna från pajdegen. Bred ut färsröran i pajskalet och strö över osten. Gratinera i ugnen tills ytan har fin färg 10-15 minuter. Lägg på skivade tomater eller servera tomaterna till.

    Liknande recept

    3.8
    1 h 30 min
    10-12
    2

    Kommentarer (2)

    corvette 29 juni 2008

    jättegod paj jag kommer att att göra den här snart igen.

    Osapia 9 september 2012

    Mums! Supergott!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben