Köttfärspiroger

Serverar: 4-5 portioner

Tid: 40 minuter

Väldigt goda och lätta att göra. Perfekt att värma i mikron någon kväll då man inte orkar ställa sig och göra mat, eftersom man kan göra många om man har lust.

Ingredienser

  • Degen
  • 25 g jäst
  • 25 g smör eller margarin
  • 2½ dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 3 dl vetemjöl (2-3 dl)
  • Fyllning
  • 1 gula lökar
  • 1 morot
  • 1 msk olja
  • 300 g köttfärs
  • 1 dl vatten
  • 2 dl crème fraiche
  • ½ msk soja
  • 1 tsk salt
  • 1½ krm peppar
  • Pensla
  • 1 ägg
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37°C. Häll lite av blandningen över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölkblandningen, salt, socker, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.
    2. Skala och finhacka löken. Skala och grovriv moroten. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs sedan lök och morot.
    3. Tillsätt köttfärsen och fräs till färsen är smulig och har fått fin färg. Häll över vatten och crème fraiche. Tillsätt soja och krydda med salt och peppar. Låt puttra i 8-10 min. Låt fyllningen svalna lite.
    4. Kavla ut degen till en platta. Ta ut runda kakor, ca 12 cm i diameter. Lägg en klick fyllning på varje rundel och vik ihop till en avlång pirog. Lägg pirogerna på en bakpappersklädd plåt och tryck kanterna med en gaffel. Låt jäsa övertäckt ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225°C, ca 12 min. Låt svalna under bakduk på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben