Köttgryta från Mellanöstern

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Köttgryta från Mellanöstern

Ingredienser

  • 600 g benfritt nötkött, t ex bog, högrev eller fransyska
  • 2 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 pkt saffran (½ g)
  • 1 msk tomatpuré eller harissa
  • ½ citron, pressad saft
  • 1 köttbuljongtärning
  • 3-5 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 3-5 dl vatten
  • 1 stor aubergine (500 g), i delade skivor
  • 1 dl röda linser
  • ½ dl bladpersilja, hackad
  • ½ citron, strimlat skal
  • 1 röd snackpaprika, i tärningar
  • 4 portioner bulgur, gärna fullkorn
  • 1 ½ dl matyoghurt
  • Instruktioner

    1. Skär köttet i cirka 3 cm stora tärningar. Bryn i fett i omgångar i en gryta. Lägg i lök och vitlök och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt saffran, tomatpuré eller harissa, citronsaft, buljongtärning, salt och peppar. Häll över vatten så att det täcker och låt det hela sjuda tills köttet är nästan mjukt, 45-60 minuter.
    2. Lägg i aubergine och linser och koka tills linserna är kokta och köttet är mört, cirka 10 minuter. Rör ner persilja och strö på citronskal och paprika.
    3. Servera med bulgur, en klick matyoghurt och gärna bröd.

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben