Köttgryta med öl i ugnen

Serverar: 4 portioner

Tid: 3 timmar

Långkok i ugnen är egenligen mycket bättre än på spisen, det är lättare att ha kontoll på processen och du får en jämnare värme utan vidbränning. Pefekt för allt som skall koka länge och långsamt. Här är en slags sjömansbiffvariant utan potatis, som man lätt kan dubbla eller tredubbla och frysa in. Trixet är att få plats med grytan i ugnen.

Ingredienser

  • 1 kg högrev, bog, eller annat kokkött av nöt
  • 6 st scharlottenlökar
  • 3 st morötter
  • 1 dl vatten
  • 1 flaska pilsner
  • 25 g smör eller margarin
  • 3 msk provencalkryddor (timjan, rosmarin, oregano, lavendelblandning)
  • 1 st lagerblad
  • 2 st buljongtärningar
  • Svartpeppar
  • Ev. salt
  • Instruktioner

    1. Sätt på ugnen på 175 grader. Putsa och skär köttet i mindre bitar 4 x 4 cm är bra, inte mindre då blir lätt torrt.
    2. Skala scharlottenlöken, dela på tvären och längden. Slanta mötter i 0,5 cm skivor.
    3. Bryn köttet i smör i omgångar i medelvarm panna, lägg över efter vart som bitarna är brynta i en järngryta eller en stor pyrexform med lock (3 - 4 liter), skölj ur panna med lite vatten och smula i buljongtärningar. Häll över skyn och häll i ölet.
    4. Fräs löken på lägre värme i smör. Lägg i morötter och den lätt brynta löken i grytan, strö över örtkryddorna, dra några varv med pepparkvarnen.
    5. Lägg på locket och stoppa in hela klabbet i ugnen. Koka i 2 timmar, kolla om köttet är mört eller koka vidare.
    6. Servera när köttet är mört. Man kan gärna reda den goda skyn till sås om man vill. Jag åt ris till, potatis är också gott. Eller varför inte bulgur?

    Liknande recept

    4.9
    30 min
    2
    10
    5
    1 h 30 min
    4
    4
    1 h 15 min
    4
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben