Sesamlantbröd med öl - ugn eller bakmaskin

Serverar: 1 portioner

Underbart mustigt och smakrikt bröd. Provade först denna idé i bakmaskinen och resultatet blev superbt. Gjorde då samma recept i ugnen och det blev lika bra. Skriver in båda sätten att göra. Gjord i ugn blir ytan mörkare än i bakmaskinen, men i övrigt är de identiska. Håller sig saftigt i flera dagar och går utmärkt att frysa.

Ingredienser

  • 33 cl öl
  • 30 g smör
  • 1½ tsk salt
  • 2 msk torrmjölk
  • 1 msk mörk sirap
  • 2 msk sesamfrön
  • 9-10 dl lantbrödsmjöl 4 sädesslag
  • 1½ tsk torrjäst (söta degar)
  • Instruktioner

    1. I ugn: Blanda jästen i mjölet. Värm ölen till ca 40-45 grader och häll i degbunke. Klicka i smöret som bör vara rumsvarmt. Rör i mjölet och sedan alla övriga ingredienser. Arbeta degen med degkrokar i minst 10 minuter så den släpper bunkens kanter. Låt jäsa i 40 minuter övertäckt.
    2. Knåda på mjölat bakbord och forma till en knubbig limpa. Lägg på plåt med bakplåtspapper eller smord, skåra med vass kniv och låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
    3. Sätt ugnen på 200 grader, grädda i nedre delen av ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna övertäckt på galler.
    4. I bakmaskin: Ölen behöver inte värmas och smöret behöver inte vara rumsvarmt. Lägg i alla ingredienser i den ordning de står på listan. Sätt bakmaskinen på standardprogram, 900 g.

    Liknande recept

    4.9
    30 min
    2
    10
    4
    1 h 15 min
    4
    1
    4.7
    50 min
    2-3
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben