Köttgryta med rabarber

Serverar: 6 portioner

Att använda rabarber i mat är inte så vanligt i svensk matlagning, men i det persiska köket har man gjort det sedan urminnes tider. Som i den här köttgrytan som är ljuvligt god! Förkoka köttet i tryckkokare om du vill slänga ihop grytan snabbt en vardagskväll.

Ingredienser

  • Ca 1 dl grov hackad mynta och bladpersilja
  • Olivolja till stekning
  • 1 gul lök
  • 1 kg grytbitar av lamm, nöt eller kalv
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk riven ingefära
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • Vatten så att det täcker
  • 1 krm saffran
  • 6-10 rabarberstjälkar
  • Salt
  • Eventuellt socker
  • Servering
  • Kokt ris, gärna med saffran
  • Instruktioner

    1. Fräs mynta och bladpersilja i olivolja i en gryta. Ta upp och ställ åt sidan så länge. Skala och skiva löken och fräs den i olivolja. Lägg i köttet och bryn det runtom. Rör i kryddorna, ingefäran och vitlöken. Slå på vatten så att det täcker. Låt puttra underlock på svag värme tills köttet är mört, 1-2 timmar. Rör i mynta- och persiljeblandningen och saffranet efter halva koktiden.
    2. Skala och skär rabarbern i 3 cm stora bitar. Lägg ner bitarna i grytan och fortsätt koka på svag värme under lock tills rabarbern är klar (al dente) Smaka av med salt och eventuellt lite socker.
    3. Servera gärna grytan med saffransris.

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben