Att använda rabarber i mat är inte så vanligt i svensk matlagning, men i det persiska köket har man gjort det sedan urminnes tider. Som i den här köttgrytan som är ljuvligt god!
Förkoka köttet i tryckkokare om du vill slänga ihop grytan snabbt en vardagskväll.
Ingredienser
Ca 1 dl grov hackad mynta och bladpersilja
Olivolja till stekning
1 gul lök
1 kg grytbitar av lamm, nöt eller kalv
1 tsk gurkmeja
1 krm svartpeppar
1 tsk riven ingefära
2 rivna vitlöksklyftor
Vatten så att det täcker
1 krm saffran
6-10 rabarberstjälkar
Salt
Eventuellt socker
Servering
Kokt ris, gärna med saffran
Instruktioner
- Fräs mynta och bladpersilja i olivolja i en gryta. Ta upp och ställ åt sidan så länge. Skala och skiva löken och fräs den i olivolja. Lägg i köttet och bryn det runtom. Rör i kryddorna, ingefäran och vitlöken. Slå på vatten så att det täcker. Låt puttra underlock på svag värme tills köttet är mört, 1-2 timmar. Rör i mynta- och persiljeblandningen och saffranet efter halva koktiden.
- Skala och skär rabarbern i 3 cm stora bitar. Lägg ner bitarna i grytan och fortsätt koka på svag värme under lock tills rabarbern är klar (al dente) Smaka av med salt och eventuellt lite socker.
- Servera gärna grytan med saffransris.
Liknande recept
Kommentarer (0)