Kokospaj med nötter

Serverar: 12 portioner

Detta är en paj för alla nötälskare. Sprött pajskal med kokos i och rikligt med hela nötkärnor i fyllningen. Vad kan väl mer locka en riktig "gottegris"?

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 125 g smör eller margarin
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl riven kokos
  • 1 msk strösocker
  • ½ tsk bakpulver
  • Fyllning
  • 200 g hasselnötskärnor, ca 4 dl
  • 100 g valnötter, ca 2 dl
  • 150 g smör eller margarin
  • 1½ dl strösocker
  • ½ dl vetemjöl
  • ½ dl mjölk
  • Instruktioner

    1. Börja med pajdegen: Sätt ugnen på 200 grader. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron.
    2. Blanda mjöl, kokos, socker och bakpulver. Tillsätt mjölblandningen i matfettet. Arbeta sedan snabbt samman allt till en deg.
    3. Tryck ut degen i en pajform, ca 26 cm i diameter. Låt formen stå i kylen medan fyllningen görs.
    4. Gör fyllningen: Rosta nötkärnor och valnötter i en torr, het stekpanna. Skaka pannan under tiden så inte nötterna bränns vid.
    5. Lägg nötterna i en ren kökshandduk. Gnugga bort det mesta av skalet.
    6. Blanda matfett, socker, mjöl och mjölk i en kastrull. Låt krämen sjuda på svag värme under omrörning tills allt har blandat sig. Tillsätt de rostade nötterna.
    7. Häll nötfyllningen i pajskalet. Grädda pajen mitt i ugnen ca 25 minuter.
    8. Låt pajen svalna i formen. Lossa pajen försiktigt. Låt den kallna på ett serveringsfat.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben