Kokt lax med romröra

Serverar: 8 portioner

En underbar rätt som är lätt att laga. Passar lika bra sommar som vinterkvällar. Servera med kokt potatis och ett kraftigt vitt vin.

Ingredienser

  • 1 ½ kg lax, t.ex. en hel laxfilé
  • 2 ½ dl vitt vin
  • 3 lagerblad
  • 5 vitpepparkorn
  • Romröra
  • 2 hårdkokta ägg
  • ½ röd lök
  • 1 avokado
  • ½ dl lättmajonnäs
  • ½ dl crème fraiche
  • 50 g svart stenbitsrom
  • ½ krm malen svartpeppar
  • Salt
  • Garnering
  • Sallad
  • Citron
  • Dill
  • Rom
  • Instruktioner

    1. Koka upp 1 liter vatten i en vid gryta, helst en fiskgryta. Tillsätt vin, lagerblad och vitpeppar. Lägg i laxsidan och sjud i 20 minuter tills fisken börjar dela sig men ändå är fast.
    2. Skala och hacka äggen fint. Skala och hacka löken. Ta avokadon ur skalet och skär den i bitar. Blanda lök och avokado med majonnäs och crème fraiche.
    3. Blanda försiktigt ner äggen i röran och vänd sedan ner romen. Smaka av med peppar och salt. Röran bör inte stå för länge, romen färgar nämligen av sig och röran blir då grå.
    4. Lägg upp och garnera laxen. Servera laxen varm eller kall tillsammans med romröra och kokt potatis.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    eva-p 5 oktober 2008

    Hej och tack för ett gott recept på kokt lax, och såsen var super god. vi åt det i går kväll . vi vart jätte nöjda. Eva

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben