Koladröm med daimgrädde och jordgubbar
Rena godistårtan!
Istället för att koka kolasås själv kan man blanda färdig kolasås på tup med grädde, créme fraiche eller matyoghurt, beroende på hur pass sött och fett man vill ha det, och använda daim till garnering.
Ingredienser
1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 400g
150 g smör
300 g digestivekex
1 liter jordgubbar
1½ dubbeldaim, á 56g
3 dl vispgrädde
Instruktioner
- Lägg burken med sötad kondenserad mjölk oöppnad i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker och lite till.
Låt småkoka ca 2½ timme utan lock, se till att vattnet täcker hela tiden. Fyll annars på efterhand. Ta upp den heta burken och skölj i kallt vatten. Låt svalna helt.
- Klä insidan av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med plastfolie.
- Smält smöret. Mixa digestivekexen i en matberedare.
Häll i smör och mixa lite till. Tryck ut blandningen på bottnen av formen. Ställ i kylen i 1 timme.
- Rensa och dela jordgubbarna. Finhacka daimen. Vispa grädden fast med 2/3 av daimkrosset.
- Kossa kanten från bottnen. Lyft upp den, dra försiktigt bort plasten och lägg bottnen på ett fat. Bred på kolakrämen.
spritsa eller bred daimgrädden över. Ställ kallt fram till servering.
- Toppa med jordgubbar och resterande daimkross.
Liknande recept
Kommentarer (0)