Kolatårta med rabarber

Serverar: 1 portioner

Läcker tårta med en god rabarberfyllning och en kolasås som hälls direkt på tårtan.

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Finrivet skal av 1 citron
  • Kolasås
  • 1 vaniljstång
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 50 g smör
  • Rababerkompott
  • 4 stänglar rabarber
  • 1 dl socker
  • Saften av ½ citron
  • 2 msk vatten
  • Dekoration
  • 1 rabarberstjälk
  • 2 msk socker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en rund kakform, ca 20 cm i diameter.
    2. Vispa ägg coh socker vitt och pösigt. Smält smör och häll i mjölken. Rör ner den varma blandningen i äggvispet.
    3. Blanda vetemjöl, bakpulver och finrivet citronskal. Vänd med stora luftiga tag ner mjölblandningen.
    4. Fyll kakformen och grädda mitt i ugnen ca 35 minuter. Låt svalna och stjälp upp kakan.
    5. Dela vaniljstången på längden. Blanda grädde, socker, sirap och vaniljstång. Låt koka till en kolakonsistens ca 20 mintuer under omrörning. Den är färdig vid 125 grader.
    6. Skölj rabarbern och skär den i bitar. Lägg i en kastrull, tillsätt socker, citron och vatten. Låt koka sakta under lock ca 10 minuter tills rabarbern är mjuk.
    7. Dela rabarbern till dekorationen i två bitar och hyvla den på längden med en osthyvel. Strö över sockret och låt stå en stund.
    8. Dela tårtan i två halvor. Fyll med rabarberkompotten. Lägg på locket och häll över den varma, men lite avsvalnade kolasåsen. Dekorera tårtan med rabarbertrassel.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben