Kräftbröd - Gittans stora giffel

Serverar: 1 portioner

Gott bröd till kräftskivan. Degen kan jäsa i kylen över natten.

Ingredienser

  • 30 g jäst
  • 1 dl vatten, 37 grader
  • 1 msk strösocker
  • 8 dl vatten, 37 grader
  • Ca 18 dl kravmärkt vetemjöl
  • 1 msk salt
  • 1 uppvispat ägg till pensling
  • Instruktioner

    Vispa samman jäst, 1 dl vatten och strösocker i en skål och låt stå ca 10 minuter tills det börjar bubbla. Blanda 8 dl vatten, mjöl och salt med jästblandningen. Arbeta ihop till en smidig deg ca 10 minuter för hand eller 5 minuter med maskin, den ska vara kletig. Låt degen jäsa 1½ timme under en fuktig bakhanduk. Tryck ner degen och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Häll upp degen på en plåt med bakplåtspapper och forma till en giffel. Jag brukar bara låta det bli ett stort bröd, degen är rätt kletig. Jäs ytterligare 20 minuter . Sätt ugnen på 240 º. Pensla brödet med ägg. Släng in 1 dl vatten i ugnen och sätt brödet på nedersta falsen. Grädda i 10 minuter. Sänk värmen till 220 º och grädda ytterligare 30 minuter. Låt brödet svalna och servera det nygräddat till kräftorna.

    Liknande recept

    4.7
    1 h 30 min
    32
    6

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben