Krämig saffransfisksoppa a´la Lena

Serverar: 4-6 portioner

Visste inne i huvudet hur jag ville den skulle vara men måste ha 2 recept som grund. Inte för att jag använde mer än fisk och saffran som ingrediens. Genom att jag ej hade någon fiskbuljong så improviserade jag och tog fisksås och kycklingbuljong så tänk på att inte salta för mycket.

Ingredienser

  • 350 g räkor, jumboräkor, ca 14 st tinade
  • 500 g vit fiskfilé, hammor tinad
  • 200 g morötter
  • 350 g potatis
  • 120 g röd lök
  • 4 stora vitlöksklyftor
  • Fisksås
  • Risvinäger
  • 1 tsk ajinomoto/msg
  • 1 tsk chilimix, sambal olek
  • 1 tsk thaibasilika*
  • 1 burk kokosmjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 msk Panang Curry Pasta
  • 1 påse saffran
  • 1 st kycklingbuljong
  • Vatten
  • 1 stor tomat
  • Olja att woka / steka i
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Skala och skiva morötterna, tärna potatisen och hacka löken i lagom stora bitar. Skär även vitlöken i små bitar.
    2. Skär den tinade fisken i cm stora kuber, eventuellt om räkorna är stora så kan ni dela på dom.
    3. Lägg saffranet, speciellt om ni har saffran som ej är pulviriserad, i lite kokosmjölk så den får stå och dra.
    4. Häll lite olja i pannan / woken och fräs potatis, lök, morötter och vitlöken. Häll på vatten så att det täcker och låt det koka på svag värme.
    5. Under tiden som det kokar så tillsätter ni en skvätt av fisksåsen och risvinägern, msg, chili, basilikan, om ni har *färsk basilika så ta mer än en tsk jag använder färdigmixad i burk, och låt det puttra tills vätskan nästan försvunnit då tillsätter ni kokosmjölken, grädden och saffranet. Salta och peppra.
    6. Tillsätt nu fisken och räkorna och låt det koka tills fisken är genom kokt. Tar ca 10- 15 minuter. Rör om försiktigt.
    7. Skär tomaten/erna i små bitar och tillsätt dom i slutet.
    8. Ät och njut. Servera gärna ett färskt grovt bröd till.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben