Krispig nötpaj

Serverar: 8 portioner

Tid: 2 timmar

Ett måste för nötälskaren, underbar mumsbit efter söndagsmiddagen, kanske.

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk fint strösocker
  • 125 g smör
  • 1 ägg
  • 1 msk vatten
  • Fyllning
  • 5 msk fint strösocker
  • 1 tsk vatten
  • 3 dl blandade nötter
  • 50 g grovhackad mörkchoklad
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 dl vispgrädde
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Hacka snabbt ihop mjöl, socker och smör. Tillsätt ägget och vattnet, till en pajdeg. Vila degen kallt i en timme. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten/kant som är ungeför 23 cm i diameter. Håll kanterna på plats med ugnsfolie eller okokta gula ärtor för att förhindra att kanterna rasar ner under förgräddningen. Förgrädda på nedersta falsen i 15 minuter. Ta försiktigt bort folien eller ärtorna. Låt svalna under tiden som du gör iordning fyllningen.
    2. Fyllning: Smält sockret och vattnet i en tjockbottnad kastrull, tills det blir ljust, ljust brunfärgat. Dra av kastrullen från plattan och tillsätt nötter, sirap och grädde, låt svalna något. Blanda ner choklad hacket. Fyll pajskalet och grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben