Nötpaj

En riktig godispaj att servera till fikat eller som dessert. Gärna med vispad grädde smaksatt med finhackad mynta.

Ingredienser

  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 100 g smör
  • Fyllning
  • 200 g hasselnötter eller blandade nötter
  • 1 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 1 msk kakao
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk
  • 1 msk sirap
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225°.
    2. Skär smöret i tunna skivor. Arbeta ihop smör, mjöl och socker till en deg för hand eller i matberedare. Tryck ut den i en pajform ca 24 cm i diameter eller i en rektangulär form, 15x25 cm. Låt stå i kyl minst 30 minuter.
    3. Rosta nötterna i en långpanna mitt i ugnen. Passa noga. Låt svalna något. Gnugga dem i händerna så skalet lossnar. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter.
    4. Lägg socker, smör, kakao, mjöl, mjölk och sirap i en kastrull. Värm under omrörning tills det börjar sjuda. Rör ner nötterna. Häll nötfyllningen i pajskalet och grädda ytterligare 8-10 minuter. Låt pajen svalna.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    Laxbox 3 april 2009

    Den var lätt att göra och inte så mycket disk och jag använde matberedaren vilket gjorde det ännu enklare! Mitt pajskal räkte inte riktigt upp över kanterna, men kan också bara vara jag som gjorde ojämt fördelat. Resultat: Ni ser på bilden hur min blev, inte så jätte fin men mycket god!

    Laxbox 3 april 2009

    nää, bilden kom inte med :}

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben