Nötpaj

Läcker avslutning på en god middag eller bara tillsammans med en kopp starkt kaffe. Receptet ingår i Milda´s receptsamling.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 75 g margarin
  • 1 ägg
  • Fyllning
  • 3 dl hasselnötter
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 dl strösocker
  • ½ dl farinsocker
  • Tryffelglasyr
  • 75 g margarin
  • 100 g mörk blockchoklad
  • 3 msk kallt kaffe
  • Dekoration
  • 20 valnötter
  • Instruktioner

    1. Hacka samman vetemjöl, socker och margarin i en skål. Smula snabbt ihop till flingor med fingertopparna. Vispa sönder ägget och tillsätt det och arbeta ihop degen. (Eller blanda ihop degen i matberedare.)
    2. Tryck ut degen till en tunn platta och svep in den i plastfolie. Låt degen vila i kylen minst 1 timma eller gärna över natten. Tryck ut degen i en osmord pajform med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter. Sätt ugnen på 175 grader. Ställ pajformen i kylen ca 15 minuter.
    3. Pricka botten på pajformen med en gaffel och grädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
    4. Finhacka nötterna och blanda i vetemjölet. Vispa ägg, strö- och farinsocker pösigt. Blanda äggvispet med nötterna. Häll fyllningen i pajskalet och grädda på nedersta falsen i ugnen ca 25 minuter. Låt pajen svalna.
    5. Smält margarain och blockchoklad på svag värme i en kastrull. Blanda ner kaffet i chokladen och häll alltsammans över pajen. Garnera med valnötskärnor. Låt pajen stå i kylen ca 1 timma så chokladen stelnar.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    BibbiW 18 mars 2009

    Jättegod! Bättre än konditorn. Jag bytte ut 3 msk kaffe mot 1 dryg tsk nesskaffepulver i stället. Jag tyckte att smeten skulle ha blivit för lös med ytterligare vätska.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben