Läcker avslutning på en god middag eller bara tillsammans med en kopp starkt kaffe.
Receptet ingår i Milda´s receptsamling.
Ingredienser
Pajdeg
2 ½ dl vetemjöl
2 msk strösocker
75 g margarin
1 ägg
Fyllning
3 dl hasselnötter
1 msk vetemjöl
2 ägg
1 dl strösocker
½ dl farinsocker
Tryffelglasyr
75 g margarin
100 g mörk blockchoklad
3 msk kallt kaffe
Dekoration
20 valnötter
Instruktioner
- Hacka samman vetemjöl, socker och margarin i en skål. Smula snabbt ihop till flingor med fingertopparna. Vispa sönder ägget och tillsätt det och arbeta ihop degen. (Eller blanda ihop degen i matberedare.)
- Tryck ut degen till en tunn platta och svep in den i plastfolie. Låt degen vila i kylen minst 1 timma eller gärna över natten. Tryck ut degen i en osmord pajform med löstagbar botten, ca 25 cm i diameter.
Sätt ugnen på 175 grader. Ställ pajformen i kylen ca 15 minuter.
- Pricka botten på pajformen med en gaffel och grädda pajskalet i nedre delen av ugnen ca 10 minuter.
- Finhacka nötterna och blanda i vetemjölet. Vispa ägg, strö- och farinsocker pösigt. Blanda äggvispet med nötterna. Häll fyllningen i pajskalet och grädda på nedersta falsen i ugnen ca 25 minuter.
Låt pajen svalna.
- Smält margarain och blockchoklad på svag värme i en kastrull. Blanda ner kaffet i chokladen och häll alltsammans över pajen. Garnera med valnötskärnor. Låt pajen stå i kylen ca 1 timma så chokladen stelnar.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Jättegod! Bättre än konditorn. Jag bytte ut 3 msk kaffe mot 1 dryg tsk nesskaffepulver i stället. Jag tyckte att smeten skulle ha blivit för lös med ytterligare vätska.