Nötpaj med pepparkaka

Serverar: 12-16 portioner

Vill du bjuda på något väldigt gott, då ska du bjuda på den här pajen...

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 4-5 pepparkakor, ca 30 g, stötta
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g margarin eller smör
  • 2 msk vatten
  • Fyllning
  • 4 dl blandade nötkärnor, t ex hassel-, val- och pinjenötter
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 1½ dl ljus sirap eller honung
  • 50 g margarin eller smör
  • 4 ägg
  • Instruktioner

    1. Ugn 175º.
    2. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en bakform med löstagbar kant ca 26 centimeter i diameter, så att degen går upp en bit på kanten. Nagga bottnen med en gaffel. Låt stå kallt cirka 30 minuter.
    3. Bred ut nötterna i en långpanna, lägg hasselnötterna för sig. Rosta i mitten av ugnen 7 - 8 minuter. Gnugga bort en del av skalet på hasselnötterna med hushållspapper. Lägg nötterna i pajskalet.
    4. Blanda socker, sirap och fett i en kastrull och låt det koka upp under omrörning. Vispa äggen lätt i en skål, vispa ner dem i den varma sockersmeten och häll den över nötterna.
    5. Grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen precis har stannat i mitten, 30 - 35 minuter.
    6. Låt pajen kallna helt till nästa dag. Servera pajen i tunna skivor med frukt, till exempel färska fikon, vindruvor eller ananas och eventuellt en kula sorbet eller glass.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben