Nötpaj med rom

Serverar: 6 portioner

Paj är alltid uppskattat och de här pajerna är något alldeles extra. Servera pajerna med lättvispad grädde och färska jordgubbar.

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 2 1/4 dl vetemjöl
  • 1 msk florsocker
  • 90 g smör, kylskåpskallt och skuret i mindre bitar
  • 1-2 msk vatten, kallt
  • Fyllning
  • 2 dl blandade nötter (t ex Valnötter, hasselnötter, pekannötter och sötmandlar)
  • 35 g smör
  • 2 ägg
  • 1 dl råsocker
  • 3/4 dl mörk sirap
  • ½ msk vaniljsocker
  • 1 tsk mald kanel
  • 2 msk mörk rom
  • Servering
  • Lättvispad grädde
  • Färska jordgubbar
  • Instruktioner

    1. Blanda mjöl och florsocker i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna, det går även bra i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i plastfolie och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
    2. Kavla ut pajdegen och klä sedan 6 portionsformar med den, 8-10 cm i diameter. Det går också bra att trycka ut degen i formarna. Ställ formarna i kylen i ca 30 minuter.
    3. Sätt ugnen på 175 grader. Nagga botten med en gaffel och förgrädda skalen mitt i ugnen i ca 8 minuter.
    4. Hacka nötterna grovt. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, råsocker, mörk sirap, vaniljsocker och kanel. Rör ner rom och det smälta smöret. Fördela nötterna i portionsformarna och häll över smeten.
    5. Grädda pajerna mitt i ugnen i ca 20 minuter. Täck dem med folie om de börjar få för mycket färg. Låt pajerna svalna.
    6. Pudra dem med florsocker och servera dem med vispad grädde och färska jordgubbar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben