Kristinas surdegslimpor

Serverar: 2 portioner

Tid: 2 timmar 30 minuter

Enkelt och supergott!

Ingredienser

  • 5 dl ljummet vatten
  • 50 g jäst
  • 2 dl surdeg
  • 2 tsk salt
  • 1 dl rapsolja
  • 1 dl sirap
  • 5 dl rågsikt
  • 1 dl krossat linfrö
  • 2 dl grovt vetekli
  • 12-13 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Smula sönder jästen (sist hade datumet på mitt jästpaket gått ut så jag tog 2 pkt jäst, och brödet jäste jättebra). Häll på sirap och salt och låt det lösas.
    2. Blanda surdegen med vatten som du värmt till 37° så det blir en jämn smet. Häll på blandningen. Tillsätt mjölsorterna och blanda till en lagom fast deg. Låt den jäsa under bakduk ca 50 minuter.
    3. Ta upp degen på ett välmjölat bakbord och arbeta den smidig . Dela den i 2 delar och lägg dem i 2 smorda avlånga formar. Låt jäsa under bakduk i 45 minuter.
    4. Grädda i 200 grader i ca 35 minuter eller tills temperaturen i brödet visar 96 grader. Sätt i så fall i en köttermometer efter drygt halva tiden. 96 grader är perfekt om man bakar med grövre mjölsorter än bara vetemjöl.
    5. Stjälp upp bröden. Vill du ha hård skorpa så låt dem ligga utan bakduk, men täck annars med bakduk. Bröden går bra att frysa.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    peviv 18 augusti 2008

    Supergott bröd!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben