Krukbröd med kantareller, lök och soltorkade tomater

Serverar: 6 portioner

Härligt saftig bröd med läcker fyllning. Perfekt till soppa, sallad eller mellanmål. Dessa bröd bakas i små terrakottakrukor men går givetvis bra att baka i höga muffinsformar eller helt utan formar. Men de får en speciell och läcker form med terrakottakrukor.

Ingredienser

  • Fyllning
  • 100 g kantareller, färska
  • 1 gul lök
  • 15-20 soltorkade tomater, utan olja
  • 25 g smör
  • Deg
  • 25 g smör
  • 2½ dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 6-7 dl vetemjöl special
  • Pensling
  • 1 ägg
  • Instruktioner

    1. Låt 6 terrakottakrukor, ca 9 cm i diameter och 8 cm höga, ligga i blöt i några timmar.
    2. Hacka svampen och löken fint. Stek det i smör på medelvärme i ca 7 minuter. Hacka soltorkade tomater fint och tillsätt det i stekpannan. Låt det steka i någon minut. Häll upp blandningen i en skål och låt svalna.
    3. Deg: Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken och låt det värmas till ca 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med vätskan. Tillsätt salt och socker samt vetemjölet, lite i taget. Bearbeta degen i maskin i ca 10 minuter. Blanda i svampblandningen och låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
    4. Smöra två ark bakplåtspapper med smör och klipp till fyrkanter, 18x18 cm. Placera ett papper i varje kruka. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. dela den i 6 bitar. Rulla dem till bollar. Lägg en boll i varje kruka och låt dem jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
    5. Sätt ugnen på 225 grader.
    6. Pensla bröden med uppvispat ägg och ställ dem på en plåt. Grädda krukbröden i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. Täck dem om de blir för mörka i slutet av gräddningen. Låt bröden svalna.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben