Kryddhalstrad lax med fänkåls- och äppelsallad och apelsinvinägrett

Serverar: 6 portioner

Lakrits, örter och chili smaksätter den goda och nyttiga laxen. I detta recept använde jag 2 nya kryddor från Santa Maria. Kombinationen passar perfekt till fänkål och apelsin.

Ingredienser

  • 500 g laxfilé utan skinn och ben
  • 1 msk liquorice and herbs-krydda, Santa Maria
  • 1 msk chili explosion-krydda, Santa Maria
  • 2 krm flingsalt
  • Sallad
  • 150 g fänkål
  • ½ äpple
  • 1 msk pressad citron
  • 2 krm salt
  • Vinägrett
  • 1 schalottenlök
  • 1 + 3 msk olivolja
  • ½ dl pressad apelsin
  • 1 msk rivet apelsinskal
  • ½ msk vit balsamvinäger
  • 2 krm socker
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • Garnering
  • Örter, tex daikonkrasse
  • Instruktioner

    1. Blanda kryddor och salt, gnid in kryddblandningen på laxen. Låt stå i rumstemperatur ca 30 minuter. Halstra laxen i riktigt het panna ca 30 sekunder på varje sida. Låt laxen kallna och skär den sedan i tunna skivor.
    2. Sallad: Ansa och hyvla fänkålen tunt, gärna på mandolin. Kärna ur och finstrimla äpplet. Blanda fänkål och äpple med citronsaft och salt.
    3. Vinägrett: Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i 1 msk olja i en kastrull. Blanda löken med 3 msk olja, apelsinsaft- och skal, vinäger, socker, salt och peppar. Ljumma vinägretten före servering.
    4. Fördela salladen på tallrikar och lägg på laxen. Skeda över ljummen vinägrett och garnera med örter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben